Yaşlılığın etkilerinden kurtulmak için

Haber Giriş : 12 Haziran 2007 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyet Uzmanı Erkan Erdal, 60 yaşından sonra vücut ağırlığının azaldığına, kaslarda azalma ve yağlarda artış olduğuna dikkati çekti.

Erdal, kas kitlesindeki azalmayla birlikte kemiklerdeki kalsiyum miktarının eksildiğini, buna bağlı olarak da düşme ve kırıklarda artış olabileceğini söyledi. Yaşlılıkla birlikte vücut suyunun yüzde 60'lardan 50'lere düştüğünü belirten Erdal, şunları söyledi: "Yaşlılıkla birlikte tat ve koku alma duyusu azalır. 4 ana tattan en az birini tanımlamakta güçlük çekerler. Tükürük salgısında azalma ve yemek borusundaki kasılmaların yetersizliği nedeniyle yutma güçlüğü çekerler. Takma dişler ve diş sayısındaki azalma katı besin tüketimini güçleştirir. Midenin boşalım hızı azaldığı için tokluk hissi uzun sürer.

BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİ YAVAŞLAR

Karaciğerde kan akım hızı, safra enzimleri azalır. İnce bağırsaktaki değişiklikler vücuttaki besin ögelerinin kullanılmasını azaltır. Bağışıklık hücrelerinin çoğalması yavaşlar. Bu yüzden besinler çok sıcak ya da soğuk olmamalı, sindirilmesi kolay yumuşak gıdalar seçilmeli, azar azar sık beslenilmeli...?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber